Douanehonden sporen geld op

DoeltreffendheidGRI
Indicator SO4 - Om de strijd tegen witwaspraktijken op te voeren en de vlucht van kapitaal uit België te vermijden, heeft de douane beslist om haar controle op illegaal geld te verscherpen. In 2013 stelde ze de opleiding van honden die cash geld opsporen verder op punt en verhoogde ze de gerichte controles.

Sinds 2011 gebruikt de douane honden om zowel drugs als grote hoeveelheden cash geld op te sporen. Men kiest niet om het even welke hond voor deze job. Sommige rassen zijn nu eenmaal geschikter dan andere (bijvoorbeeld herdershonden, Mechelse herders, labradors of springers). Het karakter van de hond is ook bepalend. De douane past een strenge selectieprocedure toe. Voor ze worden aangekocht, doorlopen de voorlopig geselecteerde honden een proefperiode, wanneer de instructeurs van de hondenbrigade ze zorgvuldig testen.

Voor de honden draait alles om geur en spel. Ze worden getraind om bepaalde geuren te herkennen en om daar op een specifieke manier op te reageren. Bepaalde zogenaamd actieve honden blaffen hevig wanneer ze drugs of geld vinden, terwijl andere, zogenaamd passieve honden, gaan liggen bij hun vondst. Deze laatsten worden vooral gebruikt om controles op personen uit te voeren. Het is allemaal een kwestie van karakter en opleiding. De opleiding bestaat uit voortdurend spelenderwijs trainen en de hond wordt beloond wanneer hij doet wat zijn baas van hem verwacht.

De duur van de opleiding van een hond varieert van zes maanden tot een jaar. Vervolgens moet de hond een keer per maand trainingen volgen. Soms moet een hond in de loop van zijn carrière een bijscholingsprogramma volgen. Een hond werkt gemiddeld negen jaar voor hij van een rustig pensioen mag genieten.

De verbetering van de hondenopleiding en de meer gerichte controles hebben geleid tot betere resultaten dan de voorgaande jaren. In 2013 is 324.140 euro in beslag genomen, dat is 315.140 euro meer dan in 2012.

(GRI - Indicator SO4)

language: 
fr
language: 
fr