De douane scant uw nummerplaat

EfficiëntieGRI
Indicator SO4 - In de loop van 2013 heeft de douane extra nummerplaatscanners aangekocht. Voortaan heeft hij er in totaal 21 ter beschikking.

 

De gescande gegevens worden ingevoerd in een gedeelde database, waardoor de douane verkeersbelasting kan controleren. Deze database wordt nog verder uitgebreid. Daardoor zal de douane zelfs de keuring, inbreuken voor rode gasolie, verzekering en penale boetes kunnen controleren.

Nieuwe mogelijkheden dankzij deze database:

  • In 2013 kreeg de AAD&A een nieuwe bevoegdheid, namelijk een betere inning van de penale boetes*. Op 9 september 2013 startte de AAD&A een pilootproject met vier motorbrigades. Vanaf 1 december 2013 voerden ook de overige motorbrigades deze nieuwe bevoegdheid uit.
  • AAD&A kan voertuigen die in overtreding waren voor rode gasolie opsporen met de nummerplaatscanners.
  • Sinds 1 december 2013 zet de douane ook de nummerplaatscanners in tegen niet-verzekerde en niet-gekeurde voertuigen. Dat is voorlopig nog een proefproject.

Sancties

De bestuurder die zijn verkeersbelasting niet betaalt of die onbetaalde boetes heeft, moet onmiddellijk betalen. Doet hij dat niet dan wordt zijn voertuig in beslag genomen.

Bij een niet-verzekerd voertuig stelt de douane een proces-verbaal op dat wordt overgemaakt aan het parket. Het voertuig of de kentekenplaat wordt in beslag genomen.

De bestuurders van een niet gekeurd voertuig krijgen ook een proces-verbaal dat aan het parket wordt overgemaakt en moeten hun voertuig onmiddellijk aanbieden bij de automobielinspectie.

Een goede investering?

De douane controleert dankzij de nieuwe scanners enkel voertuigen die in fout zijn. De nummerplaatscanners verhogen dus enerzijds de efficiëntie van de douanecontroles op de weg. Anderzijds verbeteren ze de dienstverlening aan de burgers, omdat we bestuurders die de regels volgen niet onnodig tegenhouden.
De financiële uitkomst van die investering is indrukwekkend. In 2013 bedroeg het bedrag van betaalde boetes 4.510.704 euro voor ontvangsten inzake verkeersbelasting en inbeslagnames. De inning van penale boetes heeft in 2013 al 268.294 euro in het laatje gebracht. Ten slotte bracht de controle naar voertuigen in overtreding voor rode gasolie 415.875 euro op.

* Wet van 17 juni 2013, gepubliceerd in BS op 28 juni 2013.
(GRI - Indicator SO4)
language: 
fr
language: 
fr